VM Silver och Brons

  • 15 jul 2023

VM Silver och Bronsmedalj, samt årets Rookie dam för de svenska seglarna på VM i Vallensbaek, Danmark.

Sverige hade i år en stor trupp på plats med 27 seglare, 15 herrar och 12 damer. Tävlingen inleddes med inmätning och nations cup. Nations cup är lagsegling i team om fyra seglare mot de andra nationerna. En perfekt sommardag med sol och en lätt bris på 3-5m/s mötte seglarna. Svenska laget seglade bra och lyckades segla hem bronsmedaljen i en hård medaljmatch mot Tyskland. Det svenska laget representerades av Matilda Lanner, Folke Arvidsson, Elias Swedenborg och Alvin Tollbom Lindh.

På måndagen efter helgens inmätning startade den individuella tävlingen. Det planerades två race om dagen under fem dagar, totalt 10 race och två borträkningar.

13 nationer var representerade med seglare så lång bort ifrån som Nya Zealand. I herrklassen var det 78 deltagare, och i damklassen 62 deltagare.

Dag 1 bjöd på svåra förhållanden med stora mängder regn och åska, tyvärr gick det inte att genomföra några race.

Dag 2 blev det istället 3 race. Det blev en strålande start för Matilda Lanner som spikade första racet. Seglingen var utmanade och svår, med många olika vädersystem som rörde sig över banan vilket gav seglarna stora utmaningar. Starten var väldigt avgörande för att inte hamna i trafik och dålig vind, det är svårt att segla upp sig i en så tät och duktig flotta. Många seglare blandade bra och mindre bra race. Det blev höga poäng i totalen.

Dag 3 blev det åter 3 race och vi var ikapp schemat, lite mer vind denna dag och total listan ändrade sig en hel del.

Dag 4 bjöd återigen på mycket varierande förhållanden med både frisk och lite lättare vind i samma race med rätt stora skift. Mycket svårläst då mörka moln kom in över banan men man inte visste vad det betydde, mycket vind, ingen vind, regn eller vindvrid?

Dag 5 var prognosen lovande men vinden hade väldigt svårt att stabilisera sig, gick upp och ned hela tiden och med 10-30 graders vrid. Tävlingsledningen gjorde sitt yttersta för att få till starter, det genomfördes nog ett 20 tal startförsök. Damerna fick till slut en bra start och fick ihop ett race. Herrarna kom aldrig iväg innan sista starttid 15:00

På kvällen när alla kommit in avslutades den sju dagar långa regattan med prisutdelning och firande.

Sverige vann Silver i herrklassen genom SWE-9 Jonathan Llado Krensler, stort grattis till en fantastisk säsong med både EM guld och VM silver.

Bästa dam blev SWE-3716 Matilda Lanner på en fin 6:e plats.

Årets rookie på damsidan gick till SWE-16 Alice Lundholm.

Stort tack till våra duktiga coacher Axel, Carl och Filip, samt alla föräldrar och anhöriga som var på plats och stöttade seglarna.

Samtliga seglare i truppen kämpade på riktigt bra och visade upp en riktigt fin fighting spirit, stöttade varandra på land och vattnet alla dagar, både i medgång och motgång. Klassen är riktigt stark med många duktiga seglare.

Vi måste även säga stort grattis och tack till arrangerande land Danmark som lyckades med konsttrycket att ta hem alla tre VM gulden. På damsidan tog Anna Livbjerg hem sin 11:e VM titel, nionde i rad, det är stort.