Om JSM

Om JSM

 

Mycket mer än en tävling!

Junior SM genomfördes för första gången som samlat arrangemang i Västerås 1974. Då var klasserna Optimist, E-jolle, OK, Flipper och 420. Direkt stod det klart att ett samlat svenskt mästerskap för juniorer var en succé.

Arrangemanget har sedan dess vandrat runt bland klubbar i Sverige och jollekappseglarna i Västerås (JKV) har stått som värd vid hela 4 tillfällen. 2016 blir det 5:e gången. 

Den klubb som vill arrangera Junior SM kontaktar Svenska Seglarförbundets kappseglingsansvarige. Junior SM är en stor familjefest då flera hundra familjer träffas och trivs tillsammans veckan efter midsommar.

De klasser som seglar om Junior SM är normalt de av SSF rekommenderade juniorbåtsklasserna. Även andra klasser kan ingå och då sker detta i samråd mellan arrangör, SSF och klassförbund.

Inom svensk segling är du junior till och med det år du fyller 20. Det finns ingen nedre åldersgräns. Sedan tävlingen startade 1974 har runt 150 svenska juniormästare korats. Många av dessa har slutat men man kan konstatera att i stort sett alla svenska elitseglare gått vägen via JSM.

För juniorer arrangeras förutom JSM massor av aktiviteter, tävlingar, träningsläger och seglarläger varje år.

Svenska Seglarförbundets årligen återkommande mål med JSM

  • årets händelse i Sverige för juniorerna i de berörda klasserna
  • en svensk familjefest
  • en tävling med många båtar
  • en möjlighet för juniorer att knyta kontakter mellan klasserna
  • en möjlighet att träffa förebilder, både i den egna klassen och i grannklasser